Informatie

Begrijpen van SDHC / SDXC Kaarten: Klassen, Video Snelheid, UHS, Lees- en Schrijfsnelheden

Blog bericht over de termen die bij sdhc en sdxc kaarten horen.

In de wereld van digitale fotografie en videografie is het belangrijk om vertrouwd te raken met de terminologie rondom MicroSD en SD-kaarten. Deze kleine, maar krachtige opslagapparaten kunnen soms een zee van technische termen met zich meebrengen die verwarrend kunnen zijn. Om je hiermee te helpen, zal deze blogpost in detail uitleggen wat termen als SDHC, SDXC, snelheidsklassen, video snelheidsklassen, UHS, lees- en schrijfsnelheden betekenen en hoe deze de prestaties van je apparaten beïnvloeden.

SDHC en SDXC: De Opslagcapaciteit

Laten we beginnen met de termen SDHC en SDXC, die allebei verwijzen naar het opslagvermogen van de kaart. SDHC, of Secure Digital High Capacity, slaat tot 32 gigabyte (GB) aan gegevens op. Daarentegen, SDXC, wat staat voor Secure Digital eXtended Capacity, heeft een opslagcapaciteit die varieert van 64 GB tot wel 2 terabyte (TB). Hoe kies je tussen de twee? Dat hangt af van je behoeften. Als je werk omvat het maken van grote hoeveelheden foto’s of video’s – bijvoorbeeld als je een lange videoproductie maakt of in hoge resolutie fotografeert – dan zal een SDXC-kaart aan je behoeften voldoen.

Snelheidsklasse: De Minimum Schrijfsnelheid

Als we het over de snelheidsklasse hebben, hebben we het over de minimale schrijfsnelheid van de kaart, die essentieel is voor activiteiten zoals video-opname die een constante snelheid vereisen. Je zult merken dat kaarten vaak worden aangeduid als Class 2, 4, 6 of 10. Deze cijfers geven de minimumschrijfsnelheden van respectievelijk 2MB/s, 4MB/s, 6MB/s en 10MB/s aan. Een Class 10-kaart is bijvoorbeeld ideaal voor Full HD-video-opnames of voor fotografie in burst-modus.

Video Snelheidsklasse: Specifiek voor Video-opnames

Net als de algemene snelheidsklasse, is de video snelheidsklasse een andere snelheidsaanduiding die specifiek is ontworpen voor video-opnames. De aanduidingen V6, V10, V30, V60 en V90 staan voor minimum snelheden van respectievelijk 6MB/s, 10MB/s, 30MB/s, 60MB/s en 90MB/s. Een V30-kaart is meestal voldoende voor 4K-video, terwijl je voor 8K-video een kaart met een V60- of V90-beoordeling nodig zou hebben.

UHS: De Gegevensoverdrachtsnelheid

UHS, wat staat voor Ultra High Speed, is een term die verwijst naar de businterface van de kaart. Deze interface regelt hoe snel gegevens kunnen worden overgebracht tussen het apparaat en de kaart. Er zijn drie UHS klassen: UHS-I, UHS-II en UHS-III, die maximale overdrachtssnelheden bieden van 104MB/s, 312MB/s en 624MB/s respectievelijk. Als je hoge resolutie video’s opneemt of veel foto’s maakt in burst-modus, zijn deze kaarten ideaal.

Lees- en Schrijfsnelheden: De Snelheid van Gegevensoverdracht

De termen lees- en schrijfsnelheden geven aan hoe snel gegevens kunnen worden gelezen van en geschreven naar de kaart. Hogere leessnelheden kunnen je helpen om bestanden sneller van de kaart naar je computer te verplaatsen. Tegelijkertijd zijn hogere schrijfsnelheden belangrijk voor activiteiten zoals video-opnames of fotografie in burst-modus.

Welke Kaart past het Beste bij Welke Activiteit?

Nu je een basiskennis hebt van deze termen, zou je beter geïnformeerde keuzes moeten kunnen maken over welke kaart het beste bij jouw activiteiten past.

Voor alledaagse fotografie en Full HD-video zou een Class 10, UHS-I kaart volstaan. Als je echter van plan bent om 4K-video’s op te nemen of veel foto’s te maken in burst-modus, zou je een kaart moeten overwegen die wordt beoordeeld als V30 of hoger, en die valt onder UHS-II of UHS-III. Als je je bezighoudt met 8K video-opname of professionele fotografie, is een kaart met een beoordeling van V60 of V90, en die valt onder UHS-II of UHS-III, de beste keuze.

Het kiezen van de juiste SD-kaart hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Door de terminologie te begrijpen, ben je beter uitgerust om de juiste keuze te maken en de best mogelijke prestaties van je apparaten te halen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om je kennis van SD-kaarten te verdiepen en je heeft uitgerust met de informatie die je nodig hebt om de beste keuze te maken voor jouw behoeften.

SDHC Kaarten

Emtec flashgeheugens Micro SDXC 128GB

SKU: EKMSDM128GXC10K
Geschatte levering op 25/04/2024
 29,95
Merk

Kodak

Aansluiting

Micro SDXC

Aantal

1 Stuk(s)

Totale opslagcapaciteit

128GB

Maximale leessnelheid

Tot 85 MB/s

Maximale Schrijfsnelheid

Tot 20 MB/s

Intenso 64GB SDXC-kaart

SKU: 3421490
Geschatte levering op 25/04/2024
 13,95
Merk

Intenso

Aansluiting

SDXC

Totale opslagcapaciteit

64GB

KODAK 16GB UHS-I U1 V10 SDHC/XC MEMORY CARD – Premium Performance

SKU: EKMSD16GHC10K
Geschatte levering op 25/04/2024
 10,00
Aansluiting

SDHC

Aantal

1 Stuk(s)

Merk

Emtec

Totale opslagcapaciteit

64GB

Kodak flashgeheugens microSDHC 16GB

SKU: EKMSDM16GHC10K
Geschatte levering op 25/04/2024
 12,95
Aansluiting

Micro SDHC

Aantal

1 Stuk(s)

Merk

Kodak

Totale opslagcapaciteit

16GB

Accucapaciteit (mAh)

Compatibel

Wattage

Draadloze lader

LED-Indicator

Type

USB-A aansluitingen

USB-C Aansluitingen

Verpakking

Back to school deals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *