Informatie

De Grote Blauwe Tand: Een Reis Door de Verschillende Bluetooth Versies

Ontdek de wereld en geschiedenis van bluetooth op een ludieke wijze!

Het lijkt net gisteren dat we nog onze gloednieuwe Nokia 3310 gebruikten om naar een 8-bit versie van de hit ‘Smoke on the Water’ te luisteren. Maar, voila, de technologie stopt nooit met evolueren en vandaag de dag zijn we hier met de ongelooflijke Bluetooth versies. Laten we deze wonderbaarlijke reis van Bluetooth door de jaren heen verkennen.

Bluetooth 1.0 – De Oude Tand (Uitgebracht in 1999)

Dit was het jaar dat de wereld kennis maakte met ‘Bluetooth’. De naam klinkt als een verloren Viking die zijn tanden poetste met blauwe bessen, maar nee, het is een draadloze technologie die de wereld op zijn kop heeft gezet. Hoewel het in theorie geweldig klonk, hadden de eerste versies van Bluetooth veel kinderziektes. Denk aan koppeling problemen en hoge energie eisen. Maar hey, zelfs baby’s leren lopen door te vallen, toch?

Bluetooth 2.0 + EDR – De Snellere Tand (Uitgebracht in 2004)

Vijf jaar later, in 2004, kwam Bluetooth 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate) uit. Zoals een tiener die zijn beugel had verwijderd, was dit een enorme verbetering. Het bracht hogere snelheden en was energiezuiniger. Bovendien loste het vele compatibiliteitsproblemen op die de eerste versie had. Deze versie was als het eindelijk vinden van een perfecte tandenborstel na talloze mislukkingen.

Bluetooth 3.0 + HS – De Supersonische Tand (Uitgebracht in 2009)

In 2009, het jaar van de derde Twilight film (voor de fans), kwam Bluetooth 3.0 + HS (High Speed) uit. Met deze versie konden we gegevens overdragen met een snelheid van 24 Mbit/s. Dat is sneller dan Edward Cullen! Deze versie introduceerde ook de mogelijkheid om grotere bestanden te versturen.

Bluetooth 4.0 – De Slimme Tand (Uitgebracht in 2010)

Niet veel later kwam de echte game changer, Bluetooth 4.0. Deze versie bracht de term ‘low energy’ naar de voorgrond. Dit was als het vervangen van een oude, roestige tand door een glanzende, nieuwe, die minder onderhoud nodig heeft. Het was ideaal voor apparaten die geen hoge data snelheden nodig hadden, zoals fitnesstrackers en andere ‘slimme’ apparaten.

Bluetooth 5.0 – De Super Tand (Uitgebracht in 2016)

Deze versie was alsof je eindelijk die kies had laten trekken die je al maanden pijn deed. Bluetooth 5.0 bood dubbel zoveel snelheid, vier keer zoveel bereik en acht keer zoveel data capaciteit als zijn voorganger. Het was alsof je eindelijk die perfecte elektrische tandenborstel vond na jaren van handmatig poetsen.

Bluetooth 5.1 – De Nauwkeurige Tand (Uitgebracht in Januari 2019)

Bluetooth 5.1, gelanceerd in 2019, voegde een nieuwe functie toe genaamd ‘Direction Finding’, wat hielp bij het verbeteren van locatie tracking. Dit was alsof je een GPS had ingebouwd in je tandenborstel, waardoor je nooit meer je borstel zou verliezen in de badkamer chaos. Het introduceerde ook Periodic Advertising Sync Transfer (PAST), die de efficiëntie van verbindingen verbeterde, waardoor de batterijduur aanzienlijk werd verlengd. Met deze versie kon je de hele dag blijven poetsen zonder je zorgen te maken over de batterij​1​.

Bluetooth 5.2 – De Harmonische Tand (Uitgebracht in December 2019)

Bluetooth 5.2, uitgebracht eind 2019, was als het aanschaffen van een tandenborstel met ingebouwde mondharmonica. Het introduceerde twee nieuwe concepten: Isochronous Channels en LE Audio. Isochronous Channels verbeterde de kwaliteit van audio streaming, waardoor je tanden poetsen een muzikaal avontuur werd​2​.

Bluetooth 5.3 – De Nieuwste Tand (Uitgebracht in Juli 2021)

En tot slot hebben we de nieuwste versie, Bluetooth 5.3, die in juli 2021 werd onthuld. Hoewel nog niet standaard op nieuwe producten, biedt het een aantal verbeteringen en voordelen ten opzichte van eerdere versies​3​.

Dus daar heb je het, onze reis door de wereld van Bluetooth, van de Viking-leeftijd tot de ruimtevaart. Hopelijk hebben we je kunnen helpen om je weg te vinden in deze wondere wereld van draadloze connectiviteit. Dus de volgende keer dat je een Bluetooth-apparaat in onze webshop ziet, hoef je niet te vragen: “Hé, welke versie van Bluetooth heeft dit?” Je weet het al.

Blijf verbonden en blijf lachen, want onthoud, een glimlach is het mooiste dat je kunt dragen!

PS: Vergeet niet om je tanden te poetsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *