Uncategorized

De magie van USB-PD: Van pruttelende oplader tot superkracht.

Zit je midden in een knallende Netflix-marathon als je batterij het dreigt te begeven? Of zit je in een eindeloze Zoom-vergadering terwijl je laptop sputtert als een oude tractor? Dat is waar USB-PD (Power Delivery) zijn spierballen laat zien. Maar wat is USB-PD, vraag je? Blijf hangen, en ik zal het je op een vermakelijke en informatieve manier uitleggen.

Het begint allemaal met de oplader en kabel. Je kunt niet zomaar elke oude pruttelende oplader pakken en verwachten dat deze je apparaat sneller oplaadt dan een oma die haar rollator voortduwt. Nee, je hebt een oplader en een kabel nodig die het werk aankunnen.

Dus zorg ervoor dat je een USB-C naar USB-C-kabel hebt die USB-PD ondersteunt. Het is als het dragen van de juiste uitrusting voor een marathon – je gaat niet rennen op je pantoffels, toch? Deze kabels hebben een maximale output van 100 W (dat zijn 20 V en 5 A aan pure kracht) en een gegevensoverdracht snelheid van 10 GB per seconde. Dus zeg maar dag tegen die vertragingen!

En vergeet niet dat niet alle kabels gelijk zijn gemaakt. Je moet er een kiezen die is gecertificeerd door de superprofessionele lui bij USB-IF. Het is alsof je een Michelin-ster krijgt in de wereld van oplaadkabels!

USB-PD is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het heeft een hele geschiedenis, met veel vallen en opstaan. Het was een beetje zoals een puber die voor het eerst zijn baard scheert – er was veel bloed, zweet en tranen, maar uiteindelijk werd het een glad en efficiënt proces.

Het USB Implementers Forum (USB-IF) heeft in 2012 de standaard voor snel laden geïntroduceerd, wat een enorme stap voorwaarts was. Maar zoals met alle nieuwe dingen, waren er kinderziektes. Een aantal bekende merken moesten hun USB-C-kabels zelfs terugtrekken omdat ze niet aan de specificaties voldeden – oops! Maar wees gerust, sinds 2020 zijn de meeste kabels van bekende merken helemaal in orde.

Google, de grote tech-gigant, is een enorme voorstander van USB-PD. Vanaf 2019 moeten Android-smartphones met Android-versies 9 en 10 USB-PD-compatibel zijn. Dit is als het hebben van een VIP pas voor Google-services. Als je telefoon geen USB-PD ondersteunt, blijf je buiten staan.

Apple heeft bevestigd dat hun apparaten ook over gaan op USB-C, wat dit betekend voor PD weten we op dit moment nog niet maar hoe meer spelers met USB-C gaan hoe beter dit voor de markt is!

USB-PD is niet alleen voor smartphones, tablets en laptops. Het is ook geweldig voor accessoires met batterijen, zoals Power Bank. Vroeger waren Power Bank beperkt tot 18 watt bij het opladen van apparaten via USB-C, maar USB-PD heeft die grens doorbroken.

Het implementeren van USB-PD in Power Bank is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is als het jongleren met vijf ballen tegelijk – het vereist veel

Vaardigheid en oefening. Maar de inspanning loont, en fabrikanten zoals Ravpower, Xtorm en Anker zijn al begonnen met het uitbrengen van Power Bank met een maximale USB-C output van 45 tot 60 watt. Dat is bijna genoeg kracht om een slapende kat van de bank te blazen! Of een muis achter een kat aan laten rennen.

En het wordt alleen maar beter! Stel je voor, Power Bank die 100 watt kunnen leveren. Dat is genoeg kracht om een MacBook volledig op te laden, of zelfs een Windows-laptop die minimaal een 90 watt USB-C oplader nodig heeft, zoals de Dell Vostro 7590. Denk aan de mogelijkheden!

Dus, wat hebben we geleerd? USB-PD is als de Superman van opladers. Het is snel, krachtig, en kan je apparaat redden van een onvermijdelijke dood door een lege batterij. Dus de volgende keer dat je in de winkel staat en een nieuwe oplader of kabel nodig hebt, weet je wat je moet kiezen: USB-PD, de redder in nood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *